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PROPOSED INTERPRETATION OF REGULATION Z

Requirements Applicable to Credit Card Issuers 

That Bill on a Transaction-by-Transaction Basis

T o  A l l  M e m b e r  B a n k s , a n d  O th e r s  C o n ce rn ed , 
in  th e  S e c o n d  F e d e ra l R e s e r v e  D i s t r ic t :

Following is the text of a statement issued April 13 by the Board of Governors of the 
Federal Reserve System:

The Board of Governors of the Federal Reserve System today proposed an interpretation of Regulation Z 
(Truth in Lending) affecting credit card issuers which bill customers in full on a transaction-by-transaction 
basis and impose no finance charges.

The Board will receive comment through May 16, 1977.

Most credit cards extend open-end credit, such as the credit available with a bank credit card, or a depart­
ment store card, and customers are billed, usually monthly, for their purchases. A balance may be left after the 
customer makes a payment. Certain credit card issuers, however, such as some automobile rental companies, 
require payment in full for each transaction, and send bills only when there has been a transaction. No finance 
charges are imposed.

The proposal would permit such credit card issuers to continue sending bills to their customers on a trans- 
action-by-transaction basis, and would not require them to send out periodic bills. The proposal would also 
require such card issuers to make only such disclosures, and conform only to other requirements of Regulation 
Z, that are consistent with and applicable to their billing systems.

Printed below is an excerpt from the F edera l R e g is te r  of April 20, 1977, containing the text 
of the proposed interpretation and an explanatory notice by the Board of Governors re­
garding the proposal. Comments on the proposal should be submitted by May 16 and may be sent 
to our Consumer Affairs Division.

Paul A. V olcker,
President.

[  12 CFR Part 226 ]
[Reg. Z; Docket No. R^-0094]

A PP LIC A TIO N  O F C E R TA IN  R EQ U IR E­
M E N TS  T O  C R E D IT  CARD  PLA N S IN ­
V OLVIN G  TR A N S A C T! O N -B Y -TR A N S A C ­
T IO N  B ILLIN G  A N D  T H E  IM P O SITIO N  
O F N O  FIN A N C E CH A R G E

AGENCY: Board of Governors of the  
Federal Reserve System.
ACTIO N: Proposed rule.
SUMMARY: This proposed interpreta­
tion  of R egulation Z indicates the provi­
sions applicable to certain tw o-party  
credit card plans in connection with  
w hich the card issuers bill their custom ­
ers in fu ll on a transaction-by-transac­
tion basis, rather than on an account 
basis using periodic statem ents, and in  
connection w ith which no finance charge 
is imposed. These credit card issuers are 
subject to the Act and R egulation Z sim ­
ply because the Fair Credit B illing Act 
am endm ents adjusted the definition of 
“creditor” to Impose certain  require­

m ents upon all card issuers even though  
those requirements are generally appli­
cable only to open end creditors. The 
Board is directed to apply those require­
m ents to such card issuers “to the extent 
appropriate.” This proposed interpreta­
tion  Is designed to indicate which of the  
requirements are appropriate for such  
card issuers.

DATE: Comments m ust be received on 
or before May 16,1977.

ADDRESS: Secretary, Board of Gover­
nors of the Federal Reserve System, 
W ashington, D.C. 20551. All m aterial 
subm itted should include the docket 
number Rr-0094.
FOR FURTHER INFORMATION CON­
TACT:

D. Edwin Schmelzer, Chief, Fair Credit 
Practices Section, D ivision of Con­
sumer Affairs, Board of Governors of 
the Federal Reserve System , W ash­
ington, D.C. 20551 (202-452-2412).

SUPPLEMENTARY INFORMATION: 
Section 103(f) of the Truth in Lending 
Act, as im plem ented by § 226.2 (s) and 
(x) of Regulation Z, requires all credit 
card issuers to comply with certain pro­
visions of the Act and Regulation Z even 
though those provisions are generally 
applicable only to creditors of open end 
credit plans. There are certain two-party  
credit cards which are issued in connec­
tion with which no finance charge is im ­
posed and billing for paym ent in fu ll is 
accom plished on a transaction-by-trans- 
action basis, rather than on an account 
basis using periodic statem ents. This 
proposed interpretation is designed to 
indicate, as perm itted by section 103(f) 
of the Act, the Board’s opinion regard­
ing which sections of the regulation are 
applicable to such credit card programs.

The interpretation would nermit such  
card issuers to continue sending bills in 
the form of invoices or other statem ents 
to each customer for each transaction  
in which the card is used. It would not 
require that the card issuer convert to
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using a periodic billing statem ent which  
involves the m aintenance of accounts 
for each customer.

The interpretation would require such  
card issuers, prior to the first transac­
tion in  w hich the card is used, to d is­
close any charges (other than a finance 
charge) w hich relate to the deferral of 
paym ent by use of the cards, such as a 
la te  paym ent or delinquency charge 
(5 2 2 6 .7 (a )(6 )) . The card issuer would 
be required to m ake disclosures regard­
ing any security interest w hich m ay be 
retained (5 2 2 6 .7 (a )(7 )) . T he card is­
suer would also be required to provide 
the statem ent of rights and responsi­
bilities under the Fair Credit B illing Act 
prior to the first use of the card (§ 226.7
( a )  (9 ) ) .

The proposal would not require a dis­
closure regarding m inim um  paym ents 
(5 226.7(a) (8 ) ) .  S ince the only types of 
credit cards considered herein  are ones 
w hich require paym ent in fu ll for each  
transaction  a t the tim e of billing, that 
disclosure is, by definition, inapplicable.

T he proposal would not require such  
card issuers to disclose the “previ­
ous balance” (5 2 2 6 .7 (b )(1 )(D ), the  
am ounts of “paym ents” and “credits” 
(5 226.7(b) (1) ( i l l ) ) .  or the closing date 
and “new  balance” (§ 226.7(b) (1) ( ix ) ) .  
Those disclosures relate m ainly to sys­
tem s w hich periodically bill their cus­
tomers on an account basis and do not 
appear to be germ ane to the type of sys­
tem  under consideration in  this proposal.

T he requirem ents to provide an iden­
tification  of each  transaction  (5 226.7
( b )  (1) ( ii) )  and to provide an address 
for receipt of b illing error inquiries 
(5 226.7(b) (1) ( x ) ) would be deemed to 
apply to such system s. T he proposal 
would perm it the card issuer to comply 
w ith those sections by placing the rele­
vant inform ation on the invoice or other 
statem ent sent to the customer for each  
transaction.

The proivsions requiring the card is­
suer to send a periodic statem ent at 
least 14 days prior to the end of a “free 
period” (5 226.7(b) (2 ))  would be deemed 
inapplicable to such credit card system s 
since there are no finance charges im ­
posed under the credit card system s cov­
ered by this interpretation and, conse­
quently, no “free periods.”

The proposal would perm it the card 
issuer to m ake use of the exceptions from  
the general requirem ent th at all disclo­
sures appear on the front of the periodic 
statem ent (§ 226 .7 (c)) . All references to 
a “periodic sta tem ent” in § 226.7(c) 
would be read to indicate the invoice or 
other statem ent sent to the customer for 
each transaction.

This proposal would require the card 
issuer to send the statem ent prescribed 

by § 226.7(a) (9) to each custom er on a 
sem iannual basis (5 226 .7 (d )). The in ­
terpretation would perm it the card is ­
suer to comply w ith th at section  by send­
ing the statem ent required by § 226.7 
(a) (9) w ithin  the tim e periods provided 
in  5 226.7(d), or by sending either the 
statem ent prescribed by 5 226.7(a)(9)  
or the statem ent prescribed by § 226.7
(d) (5) with every invoice or other b ill­
ing statem ent sent to its customers. The 
tim ing of this disclosure would be com ­
puted w ithout reference to billing cycles

and periodic statem ents, which do not 
exist in such programs. Consequently, if 
the card issuer decided to give the sta te­
m ent sem iannually instead of w ith every 
invoice, this proposal would perm it send­
ing the statem ent only to those custom ­
ers who receive a transaction invoice 
during the chosen m onths.

This proposal would require the card 
issuer to notify  customers of changes in 
term s (5 2 2 6 .7 (f)) . However, since there  
are no billing cycles or periodic sta te ­
m ents used in such plans, the tim e pe­
riod for notify ing customers of changes 
in  the term s of the plan would be 15 
days prior to the date the change is to  
be instituted, rather than  15 days prior 
to the first billing cycle in which the 
change is to take place. Additionally, 
the interpretation would require ad­
vance notice only of those types of 
changes in term s which, if undertaken  
by open end creditors generally, would 
require notice to all customers prior to 
im position of the change on the cus­
tom ers’ accounts.

The proposal would exem pt such card 
issuers from  com plying w ith the require­
m ents w hich call for prompt crediting 
of paym ents (5 226 .7 (g )), unless the  
plan includes the possibility of the im ­
position of a specific charge for la te pay­
m ent, delinquency, or default.

T he proposal would apply the provi­
sions regarding crediting and refunding  
excess paym ents (5 226.7(h)) to such  
credit plans. However, com pliance with  
those requirem ents m ay be achieved by 
such credit card issuers by accounting  
for the am ount received in  excess of the  
required paym ent by a credit m em oran­
dum or other reasonable m eans, rather 
than  by crediting to an account. S ince 
no periodic statem ent is required for 
such system s, this interpretation would 
require the card issuer to notify  the  
custom er of the existence of an  excess 
paym ent, unless a refund is sent w ithin  
5 business days of its receipt.

The card issuer would be required to  
com ply w ith all relevant portions of 
5 226.13, except 5 226.13(k) which is in ­
applicable to tw o-party credit card sys­
tem s generally.

T he proposal would require the card 
issuer to  comply with the error resolu­
tion  requirem ents of the regulation  
(5 226.14). However, the proposal would 
also provide th a t all references therein  
to  a “periodic statem ent” should be read 
to Indicate the invoice or other billing  
statem ent for the relevant transaction. 
All actions referenced in 5 226.14 with  
regard to correcting and adjusting a 
custom er’s account would be perm itted  
to be taken by issuing a refund or new  
Invoice to the customer, or by other ap­
propriate m eans consistent w ith the pur­
poses of the section. Since there are no 
accounts to be adjusted, and no periodic 
statem ent upon which any such adjust­
m ents can  be reflected, this change in 
the regulation’s requirem ent w ith re­
spect to this type of credit card is 
deem ed necessary to the purposes of the 
Act and regulation.

To aid in the consideration of this 
m aterial by the Board, interested per­
sons are invited to submit relevant data, 
views, com m ents, or arguments. Any 
such m aterial should be subm itted in

writing to  the Secretary, Board of Gov­
ernors of the Federal Reserve System, 
W ashington, D.C. 20551 to be received 
not later than May 16, 1977. All m ate­
rials subm itted should include the  
docket number R-0094. Such inform a­
tion  w ill be m ade available for inspec­
tion and copying upon request, except as 
provided in 5 261.6(a) of the Board’s 
Rules Regarding Availability of In for­
m ation (12 CFR 261.6(a) 5.

Pursuant to 15 U.S.C. 1602 (f; and 15 
U.S.C. 1604, the Board hereby publishes 
for com m ent the following proposed in ­
terpretation of Regulation Z.

§ 2 2 6 .7 0 9  Application o f  lim ited ro­
il iiireiiients to card issuers which bill 
custom ers on a transaction-hv-|rans- 
action basis.

<a) It has come t o ‘the Board 's a tten ­
tion that certain credit cards are issued, 
the card issuer and the seller being the 
sam e person or related persons, in con­
nection with which no finance charge is 
imposed and customers are billed in full 
for each use of the card on a trans­
action-by-transaction  basis by sending 
an invoice or other statem ent to the 
customer. No cum ulative account which 
reflects the transactions by each cus­
tomer during a period of time, such as a 
m onth, is m aintained.

(b) Section 103(f) of the Act requires 
all credit card Issuers to comply with 
certain provisions even though thoee 
provisions are generally applicable only 
to creditors of open end credit plans and  
requires the Board to  apply these pro­
visions to  all card Issuers “to  the extent 
appropriate.” T he question arises as to  
which of those provisions, as im ple­
m ented by this Part, appropriately apply 
to  such card Issuers.

(c) Such card issuers may bill cus­
tomers on a transaction-by-transaction  
basis, and need not m aintain a cum ula­
tive account for each custom er for which 
a periodic statem ent m ust be sent.

(d) Prior to  the first use of the credit 
card the card issuer shall provide the  
customer with a statem ent setting forth  
the disclosures required by 5 226.7(a) (9) 
and, as applicable, § 226.7(a) (6) and 
5 226.7(a) (7 ). The disclosure required by 
5 226 .7(a)(6) shall be lim ited to those  
charges that are or may be imposed as a 
result of the deferral of paym ent by use 
of the card, such as late paym ent or 
delinquency charges. Such card issuers 
need not provide the disclosure required 
by § 226.7(a) (8 ).

(e) T he disclosures required by § 226.7 
(b )(1 ) ( i) ,  (iii) and (ix) need not be 
given by such credit card issuers. T he re­
quirem ents of 5 226.7(b) (1) (ii> and 
5 226.7(b) (1) (x) are applicable to such  
card Issuers and com pliance may be 
achieved by placing the required disclo­
sures on the invoice or statem ent sent to 
the custom er for each transaction. Sec­
tion 226.7(b) (2) does not apply to these 
credit card issuers.

(f) The provisions of 5 226.7(c), in ­
cluding those which perm it certain re­
quired disclosures to be m ade other than  
on the front of a periodic statem ent, 
shall apply. All references to the “peri­
odic statem ent” in § 226.7(c> shall be 
read to indicate the invoice or other bill -
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ing docum ent sent to the customer tor 
each transaction.

(g) The provisions of § 226.71 d * shall 
apply to  such credit card Issuers. Com­
pliance therew ith m ay be achieved <1) 
by m ailing or delivering the statem ent 
required by § 226.7(a) (9) to each cus­
tom er w ho receives a transaction invoice 
during a one-m onth  period chosen by 
the card issuer which m eets the tim ing  
requirem ents of § 226.7(d) (2 ), (3>, and
(4 ), or (2) by sending either the sta te ­
m ent prescribed by § 226.7(a) (9) or the  
statem ent prescribed by § 226.7(d) (5) 
w ith each invoice sent to a customer.

(h) The provisions of § 226.7(f) apply 
to these credit card issuers, except that 
(1) notice of the change in terms shall 
be given at least 15 days prior to the 
date upon which the change takes effect, 
rather than 15 days prior to the begin­
ning date of the billing cycle in which it 
takes effect, and (2) the card issuer need  
notify  cardholders in advance of only 
those changes in terms which, if under­

taken by creditors of open end credit 
plans generally, would necessitate notice 
to all customers prior to imposing the 
change on their accounts.

(i) The provisions of § 226.7(g) shall 
apply to such credit card issuers if the  
credit card plan includes the possible im ­
position of a specific charge for late pay­
m ent, default, or delinquency. Other­
wise, they do not apply to  such credit 
card issuers.

(J) The provisions of § 226.7(h) shall 
apply to  such credit card Issuers, except 
th at all requirements to cred it am ounts 
to an account m ay be com plied w ith by 
other reasonable m eans, such as by a 
credit memorandum. Since no periodic 
statem ents are provided or required for 
the credit card system s subject to  this  
Interpretation, a notice of excess pay­
m ent should be sent to the customer 
w ithin a reasonable period of tim e fo l­
lowing its occurrence unless a  refund  
of the excess paym ent is m ailed or de­
livered to the custom er w ithin  5 business

days of its receipt by the card issuer.
(k) T he card issuer shall com ply with  

all the provisions of § 226.13, including 
§ 226.13 (i) and (j) to the extent that 
they are applicable to the credit card 
plan, except that § 226.13<k) is in ­
applicable.

(l) The card issuer shall comply with  
the provisions of $ 226.14, as applicable. 
All references in § 226.14 to  the “periodic 
statem ent” shall be read to indicate the  
invoice or other statem ent for the rel­
evant transaction. All actions referenced  
in § 226.14 with regard to correcting and 
adjusting a custom er’s account m ay be 
taken by issuing a refund or a new in ­
voice, or by other appropriate means, 
consistent with the purposes of the 
section.

By order of the Board of Governors of 
the Federal Reserve System, April 11, 
1977.

G r if f it h  L. G arwood .
Deputy Secretary of the Board.
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